Blog
Letos na Triglav

Storžič

  • Objavljeno: 14. jul 2019 ob 08:59

V soboto 13.7.2019, je bil na vrsti naš 9. cilj Storžič. Prvotna pot je bila mišljena iz Mač preko Kališča do vrha, vendar smo se, zaradi bolj razgledne in s tem tudi bolj stimulacijske poti, odločili za pot iz Bašlja, preko Sv. Lovrenca in JZ grebena do vrha.


Pri Gamsovem raju

Kar številčna ekipa smo se zbrali še v mraku, ob 5:00 na parkirišču pri TD Bašelj. Ko smo se opremili, smo štartali naš pohod. Pot nas je najprej vodila po Gamsovi poti do Gamsovega raja nato mimo zaselka Laško do cerkve Sv. Lovrenca, kjer smo imeli kratek počitek. Tu so nam pametne naprave pokazale, da nas do vrha loči še dobrih 1000 višinskih metrov, zato smo kar hitro nadaljevali proti cilju.


Sv. Lovrenc

Pot od Sv. Lovrenca naprej se rahlo spusti, nato pa se začne vzpon proti razpotju, ki kaj hitro postane bolj strm. Pri razpotju (levo planina Javornik, desno Kališče) smo napolnili baterije in odšli naravnost gor, po neoznačeni potki po JZ grebenu.

Tu se prava strmina zares začne in traja skoraj neprekinjeno do samega vrha. Sama neoznačena pot po JZ grebenu je dobro uhojena, zato je lahko sledljiva, je pa po mojem mnenju to ena lepših poti na Storžič, kajti razgledi so resnično fantastični in ti zaposlijo misli tako, da je sam, naporen vzpon lažji.


Na JZ grebenu

Proti vrhu smo ne nekajkrat ustavili, se nadihali in uživali v lepih razgledih, seveda ni manjkalo tudi slikanje. ☺

Zaradi narave grebenske poti, se nam sam vrh prikaže šele, ko smo bili oddaljeni samo še nekaj 10 metrov in takrat se, kljub potrošeni energiji zaradi naporne grebenske poti, aktivira še adrenalin in nas ponese hitro do samega vrha.


Na vrhu

Na vrhu se okrepčamo, slikamo in uživamo v čudovitem vremenu in razgledih. Sledil je sestop, v smeri proti Kališču. Pot najprej preči krušljivo pobočje, zato je potrebno biti previden zaradi zdrsa, ostala pot do Bašeljskega prevala je bila brez posebnosti, visoka oblačnost pa nas je varovala pred žgočim soncem.


Sestop proti Bašeljskem prevalu

Od Bašeljskega prevala smo, po lahkotni poti, odšli proti Kališču, kjer smo si privoščili dobro hrano in pijačo. Medtem ko smo mi uživali pod teraso, je padal rahel dež, ki ga je ob našem odhodu že zamenjalo sonce.


Na Kališču pred odhodom

Sestop od Kališča v dolino je, po poti po grebenu do Bašlja, zaradi poteka po gozdu, ponujal dovolj sence, da nam ni bilo prevroče. Po dveh urah smo prispeli do parkirišča prijetno utrujeni a zadovoljni z opravljeno turo.

Tokratni pohod je bil spet nekaj posebnega, družba odlična, vreme idealno in ravno toliko bolj naporen, da smo vsi napredovali od našega zadnjega cilja, naprej proti Triglavu.

Čestitke celotni ekipi in se vidimo kmalu na pohodu na kralja Kamniško-Savinjskih Alp.

Nazaj na seznam