Blog
Letos na Triglav

Stenar 2501m (LNT 2020)

  • Objavljeno: 09. avg 2020 ob 15:05

Udeleženke programa “Letos na Triglav 2020” in spremljevalci smo se dne 8. avgusta 2020 odpravili na vrh Stenarja, 2501 meter nad morjem velečega mogočneža, ki nam je kljub začetnim težavam prizanesel z vremenom in nam na cilju postregel s prečudovitimi pogledi na okoliške gore, med katerimi so Škrlatica, Razor, Bovški Gamsovec, seveda Triglav in še mnoge druge. Skupaj 8 planincev se nas je v zgodnjih jutranjih urah odpravilo v soju čelnih lučk s parkirišča pod Aljaževim domom proti našemu cilju.

Pot nas je vodila preko doline Vrat, kjer smo se najprej »sprehodili« do prvega vzpona po gramozni gozdni cesti, nato pa nas je preko dobro uhojene gozdne poti korak prinesel pod Sovatno. Ta del poti je bil relativno prijeten. Prizaneseno nam je bilo s prekomerno vlago, tako da temperature niso preveč ovirale gibanja in dihanja, vseeno pa smo hitro odstranili odvečne sloje oblačil, saj se klanec ni pustil preveč čakati.

Ugodne vremenske razmere so že na tem delu poti omogočale tudi kak lep posnetek Očaka, a se s tem nismo pretirano mudili, saj nas je čakal še precejšen del poti. Ko smo se premaknili na čistino pod Sovatno, smo naredili prvi postanek, kjer smo se pripravili na vzpon in se malo osvežili. Sledil je vzpon po Sovatni in sledečih skokih. Motivacija je bila velika, saj je na vrhu Sovatne bil napovedan prvi večji postanek za malico, kar se je poznalo pri tempu, kot tudi pri vztrajnosti udeleženk, ki so dodobra zagrizle v klanec in ga brez večjih težav premagale. Sledil je prvi večji postanek, kjer smo se podkrepili.

Pripravili smo se tudi na hojo po osojnem terenu, saj nas je že lovilo sonce, napovedana pa je bila visoka stopnja UV žarčenja, zaradi česar je bil nanos kreme za sončenje obvezen. Nato pa je sledil vzpon do razmejitve proti Kriškim podom, Bovškemu Gamsovcu in Stenarju, kjer smo si ogledali okoliški teren in pot nato nadaljevali po platoju do križišča Križ-Stenar.

Pot smo nadaljevali po desni strani v smeri Stenarja in prečili gramozni teren, nekaj melišč in stopničastih skokov ter se naposled znašli pred zadnjim vzponom do vrha. Še zadnji napor in že smo se znašli na samem cilju, kjer smo našli kar obsežno skupino drugih planincev, med drugim tudi znanke ene od udeleženk, ki so napovedale vzpone na Stenar, naključje pa nas je nato združilo prav na samem dnevnem cilju.

Sledil je odmor, malica, slikanje, kramljanje, druženje, … skratka uživanje in priprave na sestop. Sledil je spust po isti poti v dolino. Zaradi zahtevnega terena smo sicer napredovali z zmernim tempom, a je le to zagotovilo, da smo brez večjih težav in neprijetnih pripetljajev lahko uspešno zaključili turo z obiskom Aljaževega doma, kjer smo si privoščili zaslužen priboljšek v različnih oblikah.

Pot, ki smo jo prehodili se zjutraj ni zdela tako dolga, a smo pri sestopu vsi udeleženci ugotavljali, da smo prehodili daljšo pot, kot smo pričakovali. Vsekakor pa so vsi prisotni bili zadovoljni z dosego dnevnega cilja in uspešnim zaključkom, predvsem naj tu omenim te, ki so goro obiskali prvič.

Prijetna tura je bila s strani vseh vztrajno in množično dokumentirana, saj je vreme dopuščalo lepe poglede, kadre in posnetke, rezultate pa lahko vidite v dodanih fotografijah. Vsekakor priporočamo obisk, a le previdno, saj teren ni od muh, a v pravi družbi tudi to ne predstavlja velike ovire. Hvala vsem udeleženkam in podpornemu personalu za prijeten dan in prijetno vzdušje. Se vidimo kmalu!

Z goro naprej!

Nazaj na seznam