Blog
Letos na Triglav

Višinci, znoj in polni želodci

  • Objavljeno: 22. apr 2023 ob 18:04

Odločitev, da smo prejšnjo soboto našo tretjo turo prestavili zaradi vremena in razmer, se je pokazala za pravilno, namreč danes nas je pričakalo idealno vreme in lepa pot. Tokrat nas je čakal vzpon na razgledni Javorjev vrh (oz. Javorov vrh).

Tokrat se je zbrala bolj okrnjena ekipa na parkirišču v Potočah. Ko smo se preobuli v planinske čevlje in oprtali nahrbtnike, smo strumno stopili na pot. Ob jutranjem klepetu je pot hitro minila in kmalu je bil potreben postanek za slačenje, ker so se naši motorji že ogreli.

V dobri uri smo dosegli sedelce med Sv. Jakobom in Potoško goro, ter si tu vzeli čas za kratek počitek na, sedaj že kar toplem, soncu.

Nadaljevali smo v smeri Potoške gore. Na razpotju v bližini razgledne točke smo izbrali levo, položnejšo pot in kmalu dosegli sedlo Volčje jame. Tu smo se zopet malo nadihali, nato pa zakorakali pogumno v še zadnji, bolj strmi del, proti vrhu.

Z nekaj trme in spodbude je cela ekipa kmalu stala na vrhu. Vztrajnost je bila poplačana s čudovitimi razgledi, z lepim toplim soncem in v brezvetrju. Pri uživanju v razgledih so nas naši želodčki kmalu spomnili, da bo potrebno spet na pot.

Sestop smo opravili po grebenu in obiskali še Potoško goro, nato pa preko Turnskih kopišč nadaljevali proti Planinski koči na Sv. Jakobu, vendar nismo mogli izpustiti obiska razgledne točke, kjer smo pritisnili še kakšno fotko.

Ob tako lepem dnevu je bila gneča pri planinski koči na Sv. Jakobu pričakovana, ampak ker sreča spremlja pogumne, smo dobili celo mizo zase. Prijazno osebje je poskrbelo, da je bila miza kmalu polna njihovih dobrot, tako da so se tudi naši želodčki kmalu pomirili.

Čakal nas je samo še sestop do parkirišča. Da je bilo malo bolj zanimivo, smo ubrali drugačno variacijo poti, ki nas je spotoma peljala še mimo Francijeve koče in senčnice Josipine Turnograjske.

Ker so bile temperature že kar visoke, smo se vsi preznojeni, a nasmejani, kmalu znašli pri avtomobilih, kjer smo na kratki analizi ugotovili, da smo danes opravili skoraj tisoč višinskih metrov in dobrih 10 kilometrov, tako da pohvala celotni današnji ekipi, za vztrajnost, trud in zdravo mero trme. Sedaj pa samo naprej novim zmagam naproti.

Še video posnetek:

Nazaj na seznam