Blog
Letos na Triglav

Velika (Koroška) Baba

  • Objavljeno: 01. sep 2019 ob 13:42

Tehnično najbolj razburljiv in zahteven vrh v našem programu "Letos na Triglav" je prišel na vrsto včeraj. Tokrat se je vreme strinjalo z našim načrtom tako, da smo se zbrali na parkirišču v dolini Ravenske kočne in še v temi krenili proti Slovenski poti do Kranjske koče na Ledinah.


Pred vstopom na slovensko pot

Po uri hoje smo se ob svitu pod steno opremili in začeli (za nekatere udeležence sploh prvim) plezalnim delom po zelo zahtevni poti do Ledin. Slovenska pot je zelo lepa, dobro markirana in varovana, kar je bilo idealno za udeležence, ki so se sploh prvič podali na plezalno pot, za povratnike pa kot po navadi, se je ta lepa pot prehitro končala ☺


Slovenska pot

Pri Kranjski koči na Ledinah smo si privoščili kratek postanek ob kavi in čaju, nato pa krenili naprej proti Rudijevi vertikali.


Pri Kranjski koči na Ledinah

Pot nas je vodila prečno preko strmih pobočij, kjer smo si vsi nabrali novih izkušenj za gibanje po takšnih poteh in uživali v razgledu proti Ravenski kočni in Jezerskim.


Proti Rudijevi vertikali

Pri vstopu na Rudijevo vertikalo smo slišali, da je le nekaj dni nazaj tam zdrsnila planinka, ki je potrebovala pomoč gorskih reševalcev in helikopterja. Ta zgodba je bila streznitev za marsikoga tako, da se je stopnja pazljivosti in uporabe samovarovalnega kompleta še povečala.


Vstop v Rudijevo vertikalo

V Rudijevo vertikalo smo vstopali posamezno, z dovolj prostora med seboj. Ker naše ture v programu “Letos na Triglav” niso namenjene hitrosti, ampak izobraževanju in treningu različnih gorniških veščin, smo z vertikalo opravili počasi in sigurno.


Rudijeva vertikala

Pri veliki skali, kjer se nam pridruži pot iz avstrijske smeri in vertikala konča, smo se vsi srečno zbrali ter čestitali za opravljeno pot. Po kratkem postanku smo odšli naprej proti vrhu.


Razpotje

Pot do vrha je bila lepa in ker je vreme še vedno sodelovalo z nami, tudi razgledna.

Na vrhu smo si veselo čestitali vendar z mislijo, da smo šele na pol poti. Po daljšem uživanju na vrhu smo sestopili do Ledin po avstrijski strani in čez Jezersko sedlo.


Na vrhu

Pri Kranjski koči na Ledinah smo si privoščili zasluženo kosilo in kavo, nato pa odrinili proti parkirišču po lovski poti.


Zaslužen posladek :)

Tokratna tura je bila zelo lepa, razgibana in tudi zaradi dobre družbe in vzdušja, nepozabna. Pohvaliti moram čisto vse udeležence, da so opravili s to zahtevno turo, še posebej tiste, ki pred tem niso nikoli stopili niti blizu takšne poti, kot smo jo opravili včeraj.

Bravo Kranjski gamsi!

Nazaj na seznam