Blog
Letos na Triglav

Veliki Vrh (Košuta)

  • Objavljeno: 02. jun 2019 ob 09:13

Tokratni cilj je bil Veliki Vrh (Košuta), prvi dvatisočak na našem programu. Nekaj dvomov je povzročil sneg, ker je bila Košuta, dan prej, videti čisto zasnežena.

Izhodišče je bilo parkirišče pod Matizovcem, od tu krenemo proti Domu na Kofcah. Pot je tu brez težav, je pa bilo opaziti precej polomljenega drevja, malo pred planino Kofce celo drevo čez pot, ki so ga ob naši vrnitvi že umaknili.


Planinski dom na Kofcah

Pri Domu na Kofcah se malo okrepčamo s kavico in naužijemo lepih razgledov, nato odrinemo proti vrhu. Zaradi snega smo se odločili za grebensko pot. Po dobrih desetih minutah po grebenski poti (in ko prehitimo skupino gorskih reševalcev, ki so imeli očitno izobraževanje) se je začel sneg na poti.


Vaja gorskih reševalcev

Tu smo si nadeli dereze in palice zamenjali s cepini (skoraj vsi). Po nekaj ovinkih se je uhojena pot končala tako, da smo morali do vrha Kofce gore gaziti, kar nam je podaljšalo pot za dobre pol ure. Prečili smo tudi nekaj manjših plazovin, kjer je bil sneg zelo slab in nestabilen, zato smo čez ta plazišča šli eden po eden čez (varnost na prvem mestu!).


Gaženje po grebenski poti

Od Kofce gore do Velikega Vrha ni bilo nekih posebnosti, gaženje pa je bilo vseeno potrebno čez snežišča. Pri hoji po grebenu Košute, smo lahko uživali v prelepih razgledih. Za sestop smo se odločili za letno pot, ker smo pri vzponu lahko opazovali stanje in je izgledalo uredu, kar se je na koncu tudi izkazalo in nismo imeli težav. Pri sestopu je bil sneg zelo gnil, pod njim tudi mokro in luže.


Greben Košute


Veliki Vrh

Veliki Vrh smo dosegli vsi kljub zimskim razmeram, tudi neizkušeni in tisti, ki še niso stopili nad 2000 m nadmorske višine, zato čestitke njim posebej. Spoznali so tudi uporabo zimske opreme in pravo zimsko turo.


Tokrat malo bolj okrnjena ekipa, na vrhu

Pri sestopu smo se ustavili še v planinskemu domu na Kofcah, kjer smo praznovali roj.dan našega udeleženca. Bilo je slastno ob prijetnem druženju.

Video posnetek tokratne ture najdete >> TUKAJ <<

Se že veselimo naslednjega cilja :)

Nazaj na seznam