Blog
Letos na Triglav

Veliki vrh in planina Šija

  • Objavljeno: 31. maj 2021 ob 11:04

Tokratni dogodek smo zaradi slabše vremenske napovedi za soboto prestavili na nedeljo, kar se je izkazalo za dobro potezo. Vreme je bilo ravno pravšnje, temperature primerne za hojo, brez dežja in s pravo količino oblakov, ki s svojimi sencami pričarajo res čudovite razglede.


 
Našo šesto turo v programu smo žačeli točno ob 6.30 na parkirišču pod Matizovcem. Kljub temu da so bili nekateri še zaspani, smo s polno energije krenili proti Kofcam.

Malo nad kmetijo pri Matizovcu smo bili že dobro ogreti, zato smo se ustavili in odvrgli odvečne sloje oblačil ter se odžejali.


 
V dobri uri smo z zmernim tempom prišli do doma na Kofcah. Tam smo si vzeli nekaj minut za postanek in okrepčilo, nato pa odločno krenili naprej proti našemu cilju.

Pot nas je sprva vodila po travniku z lepimi razgledi do križa in klopce, nato pa nas je čakal bolj strm del do razcepa Veliki vrh in Kofce gora. Ker je na grebenski poti na Kofce goro bilo še nekaj snežišč, smo se odločili, da izberemo kar letno pot proti Velikemu vrhu.


 
Lepa, razgledna in ne zahtevna pot, nas je hitro pripeljala na greben Košute. Ker smo imeli v skupini udeleženko Alenko, ki še nikoli ni stala na dvatisočaku, smo se odločili, da se ob poti povzpnemo na Toplar, ki se dviga točno 2000 m nad morjem.

Na Toplarju posnamemo nekaj slik za spomin in Alenko simbolično krstimo. Upam, da svojega prvega ne bo kar tako pozabila. :)

Po kratkem sestopu s Toplarja nazaj na pot, smo izbrali pot neposredno po grebenu na Veliki vrh. V nekaj minutah smo na vrhu, kjer so nas pričakali res lepi razgledi, zato smo ob malici uživali v njih. Na vrhu se nismo zadržali predolgo, kajti temperatura je kazala samo 4 stopinje.


 
Za sestop smo izbrali klasično letno pot, vendar pa smo se že prej dogovorili, da si kosila ne bomo privoščili na obljudenih Kofcah ampak pri taborniškem domu na Šiji, zato smo na razpotju za Kofce goro in Kofce izbrali prvega, ter nato takoj desno navzdol proti planini Šija.
 
Ta pot je nemarkirana in je bolj podobna gamsji stečini kot poti, vendar pa je kljub temu lepa in mirna. Pot se zmerno spušča in kmalu zagledamo kočo GRS Tržič ter taborniški dom na Šiji. Vsi smo bili že precej lačni in so se nam ob mislih na gratinirane ajdove štruklje s slanino kar cedile sline.


 
Prišli smo še dovolj zgodaj, da je vsak dobil svojo porcijo. Štruklji so bili še boljši, kot smo si med hojo predstavljali, zato so ob tišini, kar hitro pošli. Na tako dobre štruklje pa nedvomno še pridemo. :)


 
Podkrepljeni in spočiti smo se po kosilu odpravili proti parkirišču. Pot nas je vodila proti Kofcam in nato naprej proti Matizovcu. Po dobe pol ure hoda že zagledamo svoje avtomobile. Tu se preoblečemo, naredimo kratko analizo in se zadovoljni poslovimo do naslednjega dogodka.
 
Bil je res en lep dan v gorah, družba, vreme in hrana pa odlična.

Nazaj na seznam