Blog
Letos na Triglav

Tolsti vrh

  • Objavljeno: 14. maj 2022 ob 19:56

Tale zapis bi lahko poimenovali tudi Tradicionalno prilagojen vzpon na Tolsti vrh, ko nam jo s slabo napovedjo vremena zakuhajo ledeni možje in ˝Uscana Zofka˝. Kot kaže, se bo potrebno na to navaditi ampak nič ne de, Gamsi gremo, kar se nam na koncu tudi obrestuje.

Zaradi slabe vremenske napovedi smo vzpon na Tolsti vrh letošnjega programa Na Triglav malo skrajšali in se na pot podali z višjega izhodišča ter odrinili pol ure prej kot je bilo sprva načrtovano. Razlog je bil, možen dež okoli 11-te ure.

Zbrani na izhodišču v Gozdu se nič kaj ne obotavljamo in ob dogovorjeni uri (mogoče kakšno minutko čez) odrinemo na pot. Naša prvi vmesni cilj je bil Tolsti vrh, kamor smo se podali po poti skozi Ježo. Ta nas je sprva vodila skozi vasico po lepo položni poti, kar pa se je hitro spremenilo in se je vse skupaj obrnilo rahlo navkeber.

Rezultat tega je bil, da so se naše mašine dobro ogrele in kmalu smo začeli lupiti našo čebulo oziroma dajati s sebe odvečna oblačila. Ta pa so nam še kako prišla prav na vrhu, ko nas je prav prijetno božal mrzel veter. Razgleda tokrat zaradi megle nismo imeli ampak nič zato, dodaten razlog da se vrnemo še kdaj.

Po krajši pavzi in fotografiranju na vrhu se odpravimo na pot po grebenu proti Kriški gori. Zaradi spolzkega terena previdnost ni bila odveč in k sreči nobeden od udeležencev ni ujel ˝zajčka˝.

Na poti so na nas prežali tudi iztrebki ovac, katerim pa smo se uspešno izmikali. Vmes se je porajala tudi polemika, ali smo videli ovce ali ne, ampak odgovor na to vprašanje še vedno ostaja nerazjasnjen ;). Da ne pozabim, vreme se je vmes začelo že malo jasniti in ni bilo ne duha ne sluha o padavinah. Preden smo sestopili do koče na Kriški gori smo se povzpeli še na drugi vmesni cilj in sicer, na malo manj znan vrh Vrata.

V koči smo naredili daljšo pavzo. Nekateri smo si privoščili kafe, drugi so si vzeli čas za toplo malico, vsem skupaj pa se je pasalo malo vsedit dol in si odpočiti. Seveda pa si je bilo treba vzeti tudi čas in se slikati pri znani gugalnici. Star rek pravi, nisi slikal nisi bil;).

Sledil je sestop nazaj v dolino in s tem končni cilj naše ture. Zgornji del poti je bil kar dobro namočen, zato previdnost ni bila odveč. K sreči spet noben ni ujel ˝zajčka˝ in tako smo varno prispeli nazaj do izhodišča in s tem tudi konca našega današnjega srečanja. Pa še to, na koncu se je vreme obrnilo čisto nam v prid in nas je med sestopom prav lepo božalo sonce. Lahko bi rekli, da smo imeli kar srečo z vremenom.

Do naslednjič…

Avtor: Andrej G.

Nazaj na seznam