Blog
Letos na Triglav

Težko pričakovan mejnik

  • Objavljeno: 28. maj 2023 ob 14:20

Vsako leto je šesti dogodek v programu LNT težko pričakovan, namreč takrat udeleženci prvič izkusijo visokogorski svet in prečijo mejo 2000 metrov nad morjem. Tudi letos ni bilo nič drugače. V skoraj popolni postavi smo se zbrali na parkirišču pod kmetijo Matizovec, kjer je bilo čutiti, da je danes poseben dan za mnoge udeležence.

Pred začetkom smo se seznanili s potekom današnje ture, se oprtali s potrebno opremo in polni pričakovanj krenili na pot. V jutranjem hladu smo v dobri uri dosegli idilično planino Kofce, kjer smo si v domu na Kofcah privoščili kavo in si ogledovali greben Košute.

Prvotni plan je ponavadi, da se povzpnemo na Veliki vrh po letni poti, vendar pa smo zaradi nekaj snežišč na strmih travah pod samim vrhom, zaradi varnosti, tokrat raje izbrali plan B in sicer pot po Froncovem grebenu na Kofce goro in naprej na Malo Kladivo.

Da smo malo popestrili dogodek, smo ubrali pot direktno po grebenu, kjer so udeleženci lahko prvič tudi otipali skalo z rokami ter se soočili s svojim strahom pred izpostavljenostjo, ki so ga vsi uspešno premagali. Na Kofce gori smo si vzeli čas za kratek počitek in uživali v čudovitih razledih.

Spočiti in odžejani smo krenili naprej proti Malemu Kladivu, kjer smo kmalu prečili snežno zaplato, ki pa ni predstavljala nevarnosti. Pot po lepem in razglednem grebenu nas je hitro pripeljala pod sam vrh do katerega nas je ločil le še strm vzpon v ključih. Kmalu smo vsi veseli stali na vrhu Malega Kladiva, kar nekaj udeležencev pa prvič nad 2000 m.n.v.

Na vrhu smo ob prijetnem soncu posedeli, se okrepčali in občudovali vse okoli nas. Po skupinskem slikanju smo odšli naprej proti vzhodu, do škrbine med Malim in Velikim Kladivom. Ker je bila velika večina udeležencev še polna energije smo se odločili, da »skočimo« še na Veliko Kladivo.

Od škrbine do vrha smo potrebovali natanko 12 minut. Bravo punce in fanta seveda :) Na Velikem Kladivu se nismo predolgo zadrževali, kajti čakal nas je še sestop proti planini Šija, kjer nas vedno čaka odlično kosilo.

Sestop po poti od škrbine smo opravili previdno, sploh na mestih, kjer smo zaobšli snežne jezike in sestopali po strmih travnatih pobočjih. Vsi smo se kmalu znašli na zelenih travnikih planine Šija, ki so polni modrih cvetov spomladanskega in Clusijevega svišča.

Po kratkem prečenju travnikov smo se kmalu znašli pri taborniškemu domu Šija, kjer sta nas oskrbnika, kot vedno, lepo sprejela ter nas pogostila z res dobrimi domačimi jedmi. To so potrdili tudi udeleženci v smislu, da če za kaj, se je bilo pa za to hrano vredno danes potruditi.

Siti, odžejani in spočiti smo se nato poslovili od oskrbnika Miha z željami, da se čimprej spet vidimo in začeli sestop, ki je potekal mimo planine Ilovica, do Kofc in nato do parkirišča. Tam smo zaključili z današnjo turo in se vsi polni lepih vtisov ter novih doživetij poslovili do naslednjič.

Še video posnetek čudovitega dne:

Nazaj na seznam