Blog
Letos na Triglav

Begunjščica 2060m (LNT 2020)

  • Objavljeno: 12. jul 2020 ob 19:55

Zgodnje jutranje srečanje ob 5:30 na parkirišču na Ljubelju je predstavljalo izhodišče za tokratno krožno turo preko Prevale, čez Kalvarijo na Begunjščico, čez Roblek in Zelenico nazaj v Ljubelj.


Pot proti Prevali

Tokrat se je nabralo le osem udeležencev, a je bila pot kljub vremenu prijetna in družabna. Zaradi deževnega večera je celotna pot zahtevala varen korak. Začetek poti nas je vodil po Bornovi poti, kjer sta bili potebni tudi čelada in čelna svetilka, saj smo prečkali tunel.


Kalvarija

Začetni vzpon se je s postankom zaključil na Prevali, sledila pa je že Kalvarija. Tempo se je upočasnil, a smo uspešno premagali klančino ter se po grebenu povzpeli do samega vrha. Videli smo tudi "prvo letošnjo planiko". Vseskozi nas je spremljal veter, zaradi česar so bila potrebna dodatna oblačila, v določenih primerih tudi rokavice.


Vedno višje...

Na grebenski poti smo občasno videli tudi Begunjsko vrtačo, saj je veter stalno premetaval oblake okrog samega vrha, sem in tja pa se je zalesketal tudi Gorenjski biser/Blejsko jezero.Na vrhu

Prav zaradi te vremenske situacije je bil postanek na vrhu bolj kratek, nato pa smo se spustili na Roblekov dom, kjer so nam postregli s kavo. Srečali smo tudi mlad kvartet iz Brežic, ki nas je zabaval s petjem.


Na Robleku

Sledil je vzpon do razpotja proti Zelenici. Vreme nam je postalo bolj naklonjeno, zato je bil spust bolj prijeten. Med hojo smo spoznavali okoliške gore in osvajali planinsko znanje, vse skupaj pa smo okronali s kavo na Zelenici.


Zahtevnejši del pri sestopu proti Zelenici

Med sestopom je bila potrebna dodatna pozornost, saj smo se srečali z jeklenicami ter prečili dve melišči. Vsi udeleženci pa so bili navdušeni tudi nad malim gamsom, ki smo ga videli v daljavi in presenečeni nad količino ljudi, ki so bili vidni po okoliških vrhovih.

Še spust iz Zelenice v dolino do izhodišča in že smo se poslovili do naslednje ture.

Nazaj na seznam