Blog
Letos na Triglav

Begunjščica

  • Objavljeno: 01. jul 2019 ob 06:51

V soboto, 29.6.2019, smo se malo po sončnem vzhodu zbrali na Ljubelju. Temperatura na izhodišču je bila prijetno sveža, zato smo kaj hitro krenili na pot, da se ogrejemo.

Prvi del ture je potekal po Bornovi poti, proti planini Prevala, ki je zelo razgledna in zanimiva, sploh zaradi Bornovih tunelov izklesanih v skalo ter samega poteka poti.


Okno v Bornovem tunelu

V eni uri prijetne hoje smo prišli do planine Prevala. Ker smo bili ravno prav ogreti in je bil pred nami višinsko najbolj zahteven del, se na Prevali nismo dolgo zadržali. S prijetnim tempom smo zagrizli v klanec proti vrhu grebena Begunjščice.

Vzpon nam zaradi poteka poti po gozdu in ugodne temperature ni povzročal velikih težav. V slabi uri in pol smo dosegli razpotje na grebenu. Takrat so se tudi meglice razkadile in so se nam začeli odpirati prelepi razgledi v vse smeri.


Nad planino Prevala

Veliki vrh na Begunjščici smo dosegli po pol ure hoje po prekrasnem grebenu.


Po grebenu Begunjščice

Na vrhu ni bilo gneče, le nekaj pohodnikov in ena črna ovca ☺. Po obveznem skupinskem slikanju in okrepčilu na vrhu smo odšli proti zahodu oz. Roblekovemu domu.


Na vrhu

Pot iz vrha se na začetku kar strmo spusti, zato je potrebna pazljivost. Kljub temu je kakšna zadnja plat okusila trdoto skal, na srečo brez kakšnih poškodb. Ko smo prispeli do “Robleka”, smo si vzeli čas za malo daljši postanek, podkrepljen z dobro hrano in pijačo, ker smo si morali nabrati moči, kajti čakal nas je vzpon nazaj po poti, kjer smo prišli, do razpotja za Zelenico.


Roblekov dom

Pot do razpotja za Zelenico, smo za čuda dosegli kar hitro. Očitno je dobra hrana naredila svoje ☺. Na razpotju zavijemo na severni del grebena, proti Zelenici. Tudi ta pot nas vse navduši z razgibanostjo in lepimi razgledi tako, da na čas človek, kar malo pozabi in smo zato v slabi uri in pol prišli do doma na Zelenici.


Proti Zelenici


Proti Zelenici

Tukaj smo si privoščili še eno zasluženo kavo, nekateri tudi domačo jedačo, nakar smo krenili proti cilju in v slabi uri prišli do parkirišča.

Video posnetek si ogledate lahko >>Tukaj<<.

Preden smo se poslovili in razšli, smo strnili vtise in se vsi strinjali, da je bila ta krožna pot res enkratna in nekaj posebnega in jo zato priporočamo vsem, ki je še niste opravili.

Nazaj na seznam