Blog
Letos na Triglav

Tolsti vrh na Zofkin dan

  • Objavljeno: 16. maj 2021 ob 09:19

15. Maja goduje Zofka, ljudski rek na ta dan pa se glasi: “Če Zofija zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni.” In glej ga zlomka, vremenska napoved za to soboto je tako napovedala lepo poletno vreme. Zaradi te napovedi smo se tako odločili skrajšati našo 5. turo programa Letos na Triglav 2021, ki nas je vodila na Tolsti vrh, a namesto iz Golnika tokrat iz Gozda, kar je efektivno skrajšalo našo pot za eno uro navkreber, ter pol ure navzdol. Ne glede na to pa so naši udeleženci in udeleženke nabrali nove in obnovili stare izkušnje gibanja na neugodnem terenu ter v manj ugodnih vremenskih razmerah.

Zbrali smo se pri Zavetišču v Gozdu, kjer smo se opremili s primerno obutvijo za drčav teren, naše nahrbtnike prekrili z nepremočljivimi pregrinjali in nadeli anorake, za primer, da bi nas že na samem začetku ujel dež. Takoj je tudi postalo jasno, da je teren razmočen, ter da smo se podali blatni izkušnji naproti. Motivacijo za varno in preudarno gibanje smo zato podprli s priporočili in dodatnimi psihološko-motivacijskimi metodami, ki so se kasneje izkazale za precej učinkovite.

Prvi del poti čez Ježo do pod Tolstega vrha, kjer se začne bolj strma vzpetina je potekal dokaj tekoče. Nekaj preglavic nam je povzročala zračna vlaga, saj se s takšnimi vremenskimi razmerami v kombinaciji z naporom še niso srečali vsi, telesna aktivnost v visoki zračni vlažnosti pa je bolj naporna kot v bolj ugodnih vremenskih razmerah. Seveda je bilo v tem delu vključeno tudi gazenje po blatu, ki ga ni manjkalo. Korak je bil tu še dokaj varen, a previdnost ni bila odveč.

Uspešen preboj do klanca pod Tolstim vrhom se je nato prelevil v vzpon. Seveda smo se na bolj razglednih mestih ustavili in naredili kakšno fotografijo ali dve, nato pa z veliko pozornosti in previdnosti nadaljevali.

Zaradi razmočenega skalovja in drevesnih korenin na določenih mestih se je klanec izkazal za kar zahtevnega, a so naši udeleženci in udeleženke vzpon do vrha prestali brez večjih težav in se varno nastanili v ogradi na vrhu Tolstega vrha. Tam smo si na kratko odpočili in se okrepčali, uživali v delnih razgledih in seveda posneli obvezno skupinsko fotografijo.

Sledil je sestop preko Kriške gore. To je pomenilo, da smo prečili celotni greben od Tolstega vrha, preko Jircka in Vratc, vse do koče na Kriški gori, ki v mokrih vremenskih razmerah, kot smo jih srečali to soboto velja za zelo razmočen in drčav teren. Spust je zato potekal še previdneje kot vzpon, a nam je uspelo do koče na Kriški gori priti brez padcev in večjih zdrsljajev, zaradi česar smo si pri koči tudi postregli z dobrotami in se tako pripravili na končni sestop po “klasiki” do Gozda.

Prijazni oskrbnik nam je lepo pomahal v slovo, mi pa smo že brzeli proti izhodišču. Tudi na uhojeni poti proti vasi je bila potrebna previdnost, saj je bila ta enako razmočena kot ostali teren, ki smo ga že prehodili. Udeleženke in udeleženci so se tudi tukaj izkazali s preudarno hojo, turo pa smo zaključili brez strganih hlač in umazanih zadnjic, pa seveda s precejšnjo mero dobre volje, da smo dogodek izpeljali kljub neugodni vremenski napovedi, ki se je na našo srečo izkazala za manj natančno, kot smo pričakovali.

Vsekakor pohvale osvajalkam in osvajalcem vrhov, ki so to soboto pokazali, da jim tudi razmočen teren in visoka zračna vlažnost ne prideta do živega.

Pa do naslednjič na Velikem vrhu (Košuta), z goro naprej!

Nazaj na seznam