Blog
Letos na Triglav

Stenar

  • Objavljeno: 11. avg 2019 ob 16:32

Včeraj, 10.8.2019 nas je v programu “Letos na Triglav” čakal 2501m visok Stenar. Zbrali smo se še v temi na parkirišču v Vratih, ki je bilo že ob četrti uri zjutraj, skoraj nabito polno. Trume ljudi s svetilkami so že drle v naše gore, medtem ko smo se mi opremili.


Triglav se prebuja

Pot od Aljaževega doma v Vratih, do razpotja za Pogačnikov dom in Stenar, je bila kot naročena, da smo lepo ogreti začeli z vzponom po strmi poti proti Sovatni. Strma pot skozi gozd, kjer pridno začnemo pridobivati višino, je kar hitro bila za nami.


Na poti čez Sovatno

Po prvi uri hoje, smo si na koncu gozda privoščili kratek počitek, nato pa krenili čez travnata in gruščnata pobočja po poti čez Sovatno. Kjer se pot skozi dolino zoži, nas je čakal kratek zavarovan del “čez Skok”, ki smo ga previdno premagali.


Počitek

Na vrhu zahtevnejšega dela, smo si vzeli čas za počitek in okrepčilo ter uživali v pogledih na Triglavsko severno steno. Ker je naši gamsovki, na poti čez zahtevnejši del, popustilo lepilo na podplatu, smo na tem mestu tudi začasno “popravili” čevelj, da je lahko varno nadaljevala pot.


Čevlji so na srečo, kljub improviziranemu popravilu, zdržali.

Naprej nas je čakala lepa in ne preveč strma pot do Dovških vratc, ki je bila hitro za nami. Na razpotju pa zavijemo desno proti Stenarju. Med hojo smo lahko opazovali vse okoliške vrhove in prav nobeden ni sameval. Tudi pogled proti Pogačnikovemu domu je dal vedeti, da je planinska sezona na vrhuncu.


Pogled na naš cilj

Od razpotja levo za Križ in desno za Stenar, so nam družbo delali kozorogi. Pred skalnimi skoki proti vrhu smo se lahko osvežili s snegom, kajti sonce je že dalo vedeti, da smo sredi poletja.

Ko premagamo malo bolj zahteven del, nas je lepa pot vodila samo še neposredno proti vrhu. Na vrhu smo srečali nekaj ljudi, tudi znanih obrazov. Ker je bilo vreme res idealno, smo si na vrhu vzeli čas in uživali v hrani, pijači, kavi in nekateri tudi v dremežu.


Na vrhu, zadaj Triglav

Nato nas je čakal sestop po isti poti. Del naše ekipe se je odločil še malo podaljšati turo tako, da so odšli še do Pogačnikovega doma in nato še na Bovški Gamsovec.


Sestop po isti poti in uživanje od pogledu na Triglav

Ostali smo krenili proti Aljaževemu domu, kjer smo si potešili žejo in tudi napolnili želodčke. Osebje v Aljaževem domu je bilo kljub gneči, prijazno do gamsov, zato je dom dobil tudi oznako “Gamsom prijazno”.

Kratek video posnetek si lahko ogledate >>tukaj<<.

Lepa sobota je za nami, pohvaliti moram čisto vsakega posebej, da smo skupaj izpeljali nepozabno turo. Bravo, gamsi! ☺

Nazaj na seznam