Blog
Letos na Triglav

Plan B

  • Objavljeno: 18. apr 2021 ob 16:51

Včeraj je bil na vrsti tretji cilj Porezen, vendar pa je zaradi omejitev na regije in tudi zahtevnih zimskih razmer v visokogorju, bilo potrebno poiskati nadomestno turo oz. plan B, ki bo po dolžini, višinskih metrih in prerezu poti čim bolj enakovredna Poreznu.

Glede na karakteristike poti smo se odločili za pot iz Podljubelja, mimo zavetišča na Kalu, do Taborniškega doma Šija.

Večina udeležencev je iz Gorenjske regije, vendar ne vsi, zato je bila ekipa tokrat okrnjena na sedem. Zbrali smo se na parkirišču nasproti šole v Podljubelju (658 m), kjer je bilo tudi naše izhodišče. Ker so se vsi udeleženci že dobro navadili, da je treba priti prej, da se opremimo ipd., smo krenili točno ob predvidenem času, in sicer ob 7. uri.

Po nekaj začetnih minutah hoje po cesti smo zavili desno na pot, ki vodi ob Jezernici do Vasovnika. Tam smo odvrgli odvečna oblačila ter nadaljevali proti Kalu. Pot se na tem delu kar lepo vzpenja. Ko smo prišli na Kal, smo naredili kratek počitek, nato pa nadaljevali po cesti mimo zavetišča in po nekaj korakih zavili levo na pot, ki preči pobočje pod Belo pečjo in pelje tudi mimo zanimive jame, proti planini Kofce.

Nekje na višini 1300 m se začne bolj konkreten sneg, vendar pa se tu pot že položi tako, da ni več nevarnosti za zdrs. Lepo smo napredovali po zasneženi poti in nato kolovozu proti Kofcam. Na planino Kofce smo prišli v dobrih dveh urah, kar je zelo dobro.

Pot smo nadaljevali po kolovozu naprej proti Šiji. Na delu poti mimo planine Ilovica nas je pričakalo pravo zimsko vreme. Začel je naletavati sneg, temperature so padle in tudi veter je občasno zapihal ter nas še dodatno hladil.

Kmalu smo prispeli do Taborniškega doma Šija (1528 m), kjer smo se preoblekli, pomalicali in si skuhali tudi kakšno kavo oz. čaj, da nas je malo ogrelo. Dom je sicer zaprt, vendar je ravno ob našem prihodu bil tam tudi oskrbnik, ki nas je lepo sprejel, zato ga tudi ob tej priložnosti pozdravljamo in sporočamo, da se kmalu vidimo.

Pri samem domu se nismo predolgo zadrževali, ker so nas zimske temperature spodbujale k miganju. Za sestop smo izbrali isto pot in okoli poldneva prispeli parkirišča.

Povzetek ture je tak, da se vidi napredek pri udeležencih, tako v vzdržljivosti, motoriki gibanja, kot tudi glede pravilne planinske opreme. Super ste in kar tako naprej. Se vidimo na naslednji turi, takrat upam v celotni postavi.

Nazaj na seznam