Blog
Letos na Triglav

Sv. Jošt nad Kranjem (Letos na Triglav 2020)

  • Objavljeno: 23. maj 2020 ob 15:33

Sobotno jutro 23. maja 2020 nas je popeljalo na prvo pot v okviru programa "Letos na Triglav 2020". Trenutne okoliščine so v program že zastrigle in ga skrajšale za štiri cilje, zaradi česar so že vse srbele pete, želja po premagovanju klancev pa je bila velika.

Tokrat smo napadli Svetega Jošta nad Kranjem, z izhodiščem na 401m in ciljem na 845m nadmorske višine. Jutranji zbor ob 7:30 na obrobju Kranja je s seboj prinesel tako nekaj klasičnih, kot tudi nekaj novih obrazov, ki so nanesli skupno število 17 udeleženk in udeležencev.

Oblačno vreme je narekovalo, da pretirane toplotne obremenitve ne bo, kar je bilo v prid večini udeležencev in udeleženk, pričakovali pa smo blato, ki smo ga srečali že po prvih nekaj metrih hoje, spremljalo pa nas je do približno polovice poti do vrha. Večina poti je potekala po uhojenih markiranih gozdnih pešpoteh, nekaj težav je bilo le zaradi mokrih korenin in občasno globljega blata, ki so zahtevali malo več previdnosti.

Krajše postanke smo naredili na približno 15 minut hoje, predvsem z namenom zbiranja skupine in manjše osvežitve z vodo, večina pa se je kar uspešno držala vodilnih, kar je kratko turo iz vidika organizacije bistveno olajšalo. Večino poti smo imeli možnost tudi za prijetno kramljanje in osvežitev informacij o preteklem času, v katerem se nismo uspeli srečati.

Po uri in 15 minutah smo dosegli naš cilj na vrhu Jošta, kjer smo si odpočili, se malo pogostili v lokalnem gostinskem obratu, ter opravili obvezno skupinsko fotografiranje.

Čas odmora je potekal v duhu obujanja spominov in sklepanja novih prijateljstev; vzdušje je dalo vedeti, da pot ni bila prezahtevna, ter da so udeleženci in udeleženke uživali v osvajanju prvega vrha. Po koncu odmora smo se odpravili nazaj v dolino.

Že takoj pod vrhom sta se odklopili dve udeleženki, ki sta dnevno pot še malo podaljšali (Špičasti vrh in Sv.Mohor), drugi pa smo pot nadaljevali nazaj ki izhodiščni točki, tokrat na prvem delu poti po bolj položnem terenu, da komu ne bi spodrsnilo. Previdnost in varen korak pa sta bila obvezna kar tekom celotnega sestopa, saj sta višja temperatura in visoka vlažnost poskrbeli za dokaj drčavo izkušnjo. Na srečo so vse udeleženke in udeleženci preizkušnjo prestali brez poškodb.

Pot navzdol smo v klasični maniri zaključili v krajšem času, kot navkreber, izčrpanosti ni bilo mogoče zaznati, občutki ob koncu poti pa so bili umirjeni in zazrti v prihodnje ture, ki nas čakajo v prihajajočih mesecih.

Hvala vsem udeleženkam in udeležencem za prijetno preživeto sobotno dopoldne, in z besedami članice Neže: “Z goro naprej!”

Za zanesljiv in varen korak je poskrbela Alpina.

Nazaj na seznam