Blog
Letos na Triglav

Oblačni a voljni Stenar

  • Objavljeno: 08. avg 2021 ob 04:16

126 let je tega, kar je 7. avgusta 1895 Jakob Aljaž, župnik na Dovjem, kot vzporednico nemškim in avstrijskim potem in domovom v okolici Triglava, na vrhu Očaka postavil enega najbolj znanih simbolov slovenstva, Aljažev stolp. In točno na obletnico se je ekipa programa Letos na Triglav 2021 podala in osvojila vrhu Očaku nasproti ležeč Stenar. Zmagoslavni občutki na vrhu so bili še toliko slajši, saj se je z nami poigralo vreme, ki nam je nametalo gosto meglo in močan veter.

Zgodnji štart ob 4:30 iz doline Vrat je pomenil tudi zgodnje vstajanje in rano pot do izhodišča, a so se udeleženke in udeleženci ponovno izkazali s točnostjo in jutranjo dobro voljo. Smuk po dolini vzporedno s Triglavsko Bistrico in že smo zagrizli v gozdnato vzpetino v smeri Kriških podov nad Bukovljami, dokler nam teren ni odprl pogleda na Sovatno, naslednjo etapo tokratne ture. V tem času se je tudi že zdanilo in svetloba nam je omogočila pogled na bolj odprt teren, ki je ležal pred nami. Kratek postanek in že smo nadaljevali pot v klanec proti Dovškim vratcem, hkrati pa je že postajalo jasno, da nam vremenska situacija na višji legi ni najbolj naklonjena. Še pred poplezavanjem po skokih nas je tudi že ujel veter in nam v misli začel napihovati ideje o možnem obratu, a smo to premaknili na kasnejši čas.

Na vrhu Sovatne smo si privoščili oddih ob prijetnih in manj prijetnih doživljajih Bojana, ki se je pred kratkim vrnil iz odprave na Peak Lenin in mu ni manjkalo anekdot in prigod, o katerih je lahko poročal. Pot pa nas je nato vodila po gosti megli in vedno bolj močnih vetrovnih sunkih do Dovških vratc in nato naprej pod Dovškim Pihavcem, vse do pod Stenarskih vratc. Tam smo srečali snežišče, katero je bilo potrebno obiti, kar smo seveda uspešno in varno izvedli. Nato pa obrat na desno in pod klobuk po ustaljeni poti do naslednjih skokov, ki pa so se izkazali za rahlo problematične. Vlažne skale so predstavljale tveganje za sestop, a smo ocenili, da nam bo skupaj uspelo varno speljati tudi ta del poti v obratni smeri. Še nekaj ovinkov in že smo se veselili na osvojenem vrhu Stenarja, ki nam je privoščil celo trenutek ali dva sončne svetlobe, razglede pa je tokrat zadržal zase.

Ker se veter ni podal, smo hitro opravili s fotografiranjem, nato pa s previdnim korakom in obilico pozornosti v dolino po prej omenjenih skokih in mimo snežišča v zaveterje, kjer smo si privoščili kavico kofetarskih mojstrov. Sledil je sestop po isti poti, ki pa presenetljivo ni dajal podaljšanega časovnega občutka, saj nam je bilo prizanešeno s pripeko in sparino v gozdnatih predelih poti. Hkrati bi tu želel še opozoriti na varnost, saj smo se gibali po krušljivem terenu, ki narekuje padajoče kamenje, ki smo ga, na srečo brez poškodb, doživeli tokrat v živo in od blizu.

Dogodek smo nato zaključili s prijetnim kramljanjem ob kavi pri Aljaževem domu v Vratih, kjer so se že nabrale ideje za naslednje ture. V soju uspešnega osvajanja tokratnega cilja pa gre velika in zaslužena pohvala celotni ekipi LNT 2021. Bojan, idejni vodja in glavni vodnik programa s ponosom ugotavlja in poroča, da prav vse udeleženke in udeleženci kažejo dober napredek in več kot odlično nadgrajujejo svoj nabor izkušenj, svojo mentalno in fizično pripravljenost. Vse to pa bo doprineslo k uspešnemu in užitkov polnemu osvajanju Očaka, ki nas pričakuje čez dober mesec dni. Stenar pa bo tako v spominu letošnje ekipe LNT ostal kot voljan za obisk, čudovite razglede pa bo z njimi delil ob katerem drugem času.

Z goro naprej!

 

Nazaj na seznam