Blog
Letos na Triglav

Smokuški vrh in sonce na licih

  • Objavljeno: 02. apr 2023 ob 09:22

Letošnji program LNT je v setu začetnih tur doživel spremembe. Tako smo se tokrat odpravili na Smokuški vrh.

Lahka tura nas je popeljala po gozdnatem pobočju. Pot je urejena, do samega vrha pa vodi več tras - izbrali smo si krožno pot, ter vzpon opravili večinsko po gozdnih cestah in kolovozih, vrnili pa smo se mimo Sankaške koče in cerkve sv. Petra.

Največje presenečenje ture je bilo predvsem vreme. Napoved ni bila kaj prida, za konec ture smo imeli celo napovedano neurje, a se je to obrnilo na glavo, nebo pa nam je potreglo celo s prijetnimi sončnimi žarki, ki so turo naredili toliko bolj prisrčno.

Po poti smo se srečali tudi z kar nekaj razgledi, najprej v smeri Begunjščice, nato pa tudi proti Julijskim Alpam, Bledu in okoliškim hribovjem in seveda po velikem delu Gorenjske. Spremenljive svetlobne razmere pa so poskrbele za kar nekaj možnosti fotografskega udejstvovanja.

Pri sestopu smo postopili bolj previdno, saj je dež prejšnjega dne teren dodobra omočil. Spotoma smo se ustavili tudi pri Sankaški koči in si malo opomogli, nato pa smo si ogledali še cerkev sv. Petra, sicer od zunaj, a je bil možen tudi pogled skozi okno in občudovanje fresk iz 16. Stoletja.

Hop v dolino, nato pa smo si vzeli še nekaj časa in pregledali obvezno in neobvezno opremo, ki spada v planinski nahrbtnik, podelili nekaj nasvetov in odgovorili na odprta vprašanja.

Druga tura sicer še ni bila zahtevna, a smo si že dokazali, da smo sposobni stopiti kak korak dlje in kak meter višje. Počasi in vztrajno, pa bomo tudi na Očaku. Čestitke udeleženkam in udeležencema, pa le vztrajno naprej! 🙂

Nazaj na seznam