Blog
Letos na Triglav

Prelepa zelena Begunjščica

  • Objavljeno: 27. jun 2021 ob 10:52

Tokrat smo se, v nekoliko okrnjeni postavi, zbrali na Ljubelju ob 5.30, ker je bil pred nami naš 8. cilj v programu LNT 2021. Vremenska napoved je bila več kot odlična, najhladnejši dan v tem tednu z nekaj oblačnosti.
 
Tokrat je vodenje četice LNT 2021 prevzel Gašper, ki odlično pozna pot in je dobro pripravljen, zato smo upali, da nas ne bo preveč »gonil« s svojim tempom. :)


 
Pot nas je vodila najprej proti planini Preval, po slikoviti Bornovi poti. Lepa in razgledna pot nas je v dobri uri pripeljala na planino Preval. Tu smo si vzeli čas za kratek postanek, nato pa zagrizli v kolena čez Kalvarijo proti grebenu Begunjščice.


 
Bojazen, da bo Gašper narekoval prenaporen tempo je bila odveč, saj mu je samo enkrat malo ušlo, ampak smo s kratkim postankom in analizo, hitro prišli nazaj na pravi skupinski tempo.


 
Kaj kmalu smo se znašli nad gozdno mejo in po nekaj kratkih skalnih skokih že zagledali čudovit greben Begunjščice. Po kratkem postanku smo nadaljevali po poti proti Velikemu vrhu. Ob občudovanju razgledov v vse smeri smo z lepim tempom dosegli vrh v slabe pol ure.


 
Na vrhu je sledil malo daljši postanek za okrepčilo, uživanje v razgledih in obvezno slikanje. Na samem vrhu je bila temperatura komaj da nad 10 stopinj Celzija, zato smo si morali nadeti tudi kakšno oblačilo z dolgimi rokavi, kar je po vročem tednu res pasalo.  :)


 
Na vrhu si nismo vzeli preveč časa, kajti pred nami je bilo še kar nekaj hoje. Z vrha smo se previdno spustili po grebenu do Roblekovega doma, kjer smo si nabrali novih moči ob malici in dobri kavi.


 
Z napolnjeno energijo smo se nato podali nazaj proti grebenu, do razpotja. Tu smo zavili v smeri Zelenice, na pot, ki preko severnega ostenja Begunjščice vodi neposredno do doma na Zelenici. Ta pot se precej razlikuje od poti našega pristopa. Je precej bolj izpostavljena in vodi preko nekaj zahtevnih skokov, varovanih tudi z jeklenico.


 
Tukaj so nekatere udeleženke tudi prvič spoznale hojo po zahtevnem terenu, ampak so se po premaganem začetnem strahu, zelo dobro odrezale. Celotna pot je res dinamična in zanimiva, zato je od konstantni pazljivosti, minila res hitro.


 
Vsi navdušeni in zadovoljni smo se ustavili še pri domu na Zelenici ter se odžejali, nakar nas je čakal samo še sestop do parkirišča na Ljubelju.Po dobrih šestih urah hoje smo se znašli pri avtomobilih, naredili kratko analizo, kjer ni manjkalo navdušenja nad opravljeno turo, nato pa se poslovili do naslednjič, ko nas čaka gora, ki kraljuje zahodno od Kamniških Alp in jo lahko občudujemo iz celotne Ljubljanske kotline.

Nazaj na seznam