Blog
Letos na Triglav

V kraljestvu Storžiča

  • Objavljeno: 11. jul 2021 ob 03:57

V 9. etapi programa LNT-ja (Letos na Triglav 2021), nas je pot vodila v kraljestvo Storžiča. Na vrhu se nahaja križ s podobo planike ter žigom SPP-ja (Slovenske planinske poti).

Pot začnemo pri brunarici turističnega društva Bašelj. Za ogrevanje nas je najprej čakal vzpon proti cerkvi sv. Lovrenca nad Bašljem, kamor prispemo po dobrih 40 min hoje.


Po krajšem premoru ob razgledu proti dolini, pot nadaljujemo proti »2 klopcama na razpotju«. Do tja nas je vodila strma pot, ki občasno ponudi razgled na današnji cilj – Storžič.
Po dobrih 2 urah smo prispeli do razpotja, kjer je sledil odmor za polnjenje baterij. Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, desno pa proti Kališču, mi pa krenemo naravnost po neoznačeni poti.
Strma pot nas, ki ni popuščala vse do vrha, nas je vodila po travnatih pobočjih jugovzhodnega grebena. Med in ob poti smo opazili številne planike*, dlakave sleče ter pisane glavince, izpod vrha pa je bilo slišati oglašanje ovac. Ob prihod na vrh, obdanem s ograjo, je sledilo skupinsko fotografiranje ter zaslužen odmor s sveže kuhano kavo. Proti severu smo lahko občudovali greben Košute ter delom Karavank, medtem ko so nam pa poglede na kotlino zakrivali kopasti oblaki.

Sledi je previden sestop po vzhodnem grebenu Storžiča, mimo Bašeljskega sedla do doma na Kališču, kjer je bil čas za krajši odmor. Po okrepčilu smo se vrnili po gozdnati poti mimo planine Kališče ter bolnice Košuta do izhodišča.

*Planika

Pisani glavinec (Centaurea triumfetti)

Planika oz. očnica (Leontopodium alpinum) oz. očnica je bila (skupaj s blagajevim volčinom) leta 1896 prva zavarovana rastlina na Slovenskem.

Dlakavi sleč (Rhododendron hirsutum)

Avtor: Klemen K.

Nazaj na seznam